Studii de mediu
1
Notificarea
DocumentaÈ›ia iniÈ›ială depusă la Autoritatea pentru ProtecÈ›ia Mediului pentru a decide încadrarea proiectului / planului / programului / strategiei în procedura de mediu (SEA, EIA). Aceasta se completează conform anexei 5A din cadrul procedurii de evaluarea a impactului pentru anumite proiecte publice È™i private, din legea 292/2018.
2
Memoriul de prezentare
DocumentaÈ›ia de bază solicitată de către Autoritatea pentru ProtecÈ›ia Mediului pentru încadrarea proiectului / planului / programului / strategiei în cadrul procedurii de mediu (SEA, EIA). Documentul se elaborează conform anexei 5A din cadrul procedurii de evaluarea a impactului pentru anumite proiecte publice È™i private, din legea 292/2018, iar în cazul unui potenÈ›ial impact asupra siturilor natura 2000, se vor solicita elemente de evaluare adecvată specifice conform ordinelor 1679/2023 È™i 1682/2023.
3
Raportul de mediu
DocumentaÈ›ia solicitată de către Autoritatea pentru ProtecÈ›ia Mediului pentru obÈ›inerea avizului de mediu. DocumentaÈ›ia se realizează în conformitate cu Anexa nr. 2 – ConÈ›inutul cadru al raportului de mediu din Hotărârea Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri È™i programe.
4
Raportul privind Impactul asupra Mediului
Documentația solicitată de către Autoritatea pentru Protecția Mediului pentru obținerea acordului de mediu. Raportul se completează conform anexei 5A din cadrul procedurii de evaluarea a impactului pentru anumite proiecte publice și private, din legea 292/2018.
5
Studiul de Evaluarea Adecvată
Documentația solicitată de Autoritatea pentru Protecția Mediului pentru proiectul / planul / programul / strategia care are potențialul de a afecta o arie naturală protejată de interes comunitar. Documentația este elaborată conform ordinului 1682/2023 și a ghidului specific domeniului de activitate al proiectului din ordinul 1679/2023.
6
Formular de solicitare
Document necesar pentru obÈ›inerea AutorizaÈ›iei Integrate de Mediu. Acesta este depus împreună cu Raportul de Amplasament. Documentul se completează conform Ordinului 1.158/2005.
7
Raport de amplasament
DocumentaÈ›ie solicitată de Autoritatea pentru ProtecÈ›ia Mediului pentru orice proiect care se încadrează în LEGEA nr. 278/2013 privind emisiile industriale. Raportul este realizat în conformitate cu prevederile Ghidului IPPC. Rolul acestui raport este de a evidenÈ›ia utilizările anterioare È™i starea iniÈ›ială a amplasamentului, È™i vulnerabilitățile sale, precum È™i analiza conformității proiectului cu cele mai bune tehnici disponibile (BAT È™i BREF) È™i încadrarea emisiilor în mediu în limitele legale.
8
Plan de închidere amplasament IPPC
DocumentaÈ›ie solicitată de Autoritatea pentru ProtecÈ›ia Mediului pentru orice amplasament IPPC obÈ›inerea primei AutorizaÈ›ii Integrate de Mediu. Fiind un obiectiv clasificat ca potenÈ›ial poluator, este nevoie de elaborarea unui astfel de plan pentru a asigura autoritățile de mediu că în momentul închiderii amplasamentului, activitățile de dezafectare È™i închidere vor fi gestionate conform. Acesta, de regulă se depune împreună cu Raportul de Amplasament.
9
Studii de imunizare la schimbări climatice
În etapa de pregătire a unui proiect pentru atragerea de fonduri europene, este esenÈ›ială pregătirea unei documentaÈ›ii adecvate privind imunizarea la schimbările climatice, conform Ghidului Solicitantului. Această documentaÈ›ie este necesară în special pentru proiectele de construcÈ›ii, unde investiÈ›iile în infrastructură trebuie să respecte cerinÈ›ele de eligibilitate impuse de reglementările europene.
Imunizarea la schimbările climatice implică doi piloni principali - atenuarea È™i adaptarea - fiecare având două faze distincte: examinarea È™i analiza detaliată. Procesul este reglementat de orientările tehnice emise de Comisia Europeană în 2021 È™i trebuie să fie integrat în toate proiectele de infrastructură, inclusiv în clădiri, reÈ›ele de energie È™i transport, sisteme de gestionare a deÈ™eurilor etc.
În actuala perioadă de programare (2021-2027), toate ghidurile de finanÈ›are solicită elaborarea unei documentaÈ›ii de imunizare la schimbările climatice pentru proiectele de infrastructură. Echipa noastră vă oferă acces la o platformă interactivă pentru a colabora eficient cu proiectanÈ›ii È™i consultanÈ›ii în domeniul finanțărilor europene, astfel încât să putem furniza documentaÈ›ia necesară conform orientărilor tehnice emise de Comisia Europeană.
10
Monitorizarea Biodiversității
Monitorizarea biodiversității urmăreÈ™te evoluÈ›ia ecosistemelor È™i a populaÈ›iilor speciilor în timpul implementării unui plan sau proiect. Evaluarea rezultatelor permite identificarea măsurilor necesare pentru protejarea speciilor È™i habitatelor lor. Este o cerință legală È™i o responsabilitate pentru activitățile economice responsabile. Se poate realiza la nivel local sau zonal È™i poate fi adaptată cerinÈ›elor legale sau necesităților proiectelor specifice. De cele mai multe ori aceasta se realizează în baza cerinÈ›elor actelor de reglementare (Acord de mediu, Aviz de mediu, AutorizaÈ›ie de mediu etc)
11
Documentații pentru Avize și Autorizații de Gospodărie a Apelor
Avizul de GA este un document preliminar, necesar în faza de proiectare a unor lucrări sau activități care ar putea afecta regimul apelor. Avizul este necesar pentru a evalua dacă proiectul propus respectă cerinÈ›ele de protecÈ›ie a apelor È™i pentru a stabili condiÈ›iile necesare pentru a preveni sau a reduce impactul negativ asupra resurselor de apă.
Autorizația de GA este un document obligatoriu pentru exploatarea efectivă a unor lucrări, activități sau instalații care au un impact asupra apelor sau care au legătură cu apa. Aceasta este eliberată după obținerea avizului de gospodărire a apelor și certifică faptul că proiectul respectiv poate funcționa conform normelor legale și de mediu.
